Produkcja zywnosci a wybor posadzki

Branża produkcji żywności jest obwarowana szeregiem rygorystycznych standardów dotyczących jakości artykułów spożywczych, warunków higienicznych i bezpieczeństwa pracy. Dlatego też posadzka w tego typu zakładach przemysłowych musi odznaczać się ściśle określonymi parametrami.

Wybór posadzki przemysłowej

Strefa produkcji żywności wymaga zachowania odpowiedniej higieny przez długi czas. W związku z tym posadzka musi być bardzo trwała i nieprzepuszczalna, tak aby wszelkie zanieczyszczenia, które pozostają na jej powierzchni, szybko wysychały. To zapobiega powstawaniu drobnoustrojów i namnażaniu się bakterii. Dodatkowo powierzchnia podłogi w zakładach przemysłu spożywczego musi odznaczać się odpornością chemiczną, na ślizganie oraz na parę. Takimi właściwościami charakteryzują się posadzki żywiczne, które są najczęściej wybierane do gastronomii, ubojni i zakładów produkujących inne artykuły spożywcze. Posadzki tego typu cieszą się dużą popularnością także ze względu na łatwość i szybkość montażu.

Trwałość posadzki

Wybierając posadzkę do zakładu przemysłu spożywczego, należy przede wszystkim zwrócić uwagę na jej odporność na różnego rodzaju kwasy organiczne, powstające podczas produkcji żywności. Mleko, soki owocowe oraz oleje roślinne mogą być bardzo agresywne i z czasem prowadzić do uszkodzeń powierzchni podłogi. Dlatego też najlepiej wybrać posadzkę żywiczną, która zachowuje swoje właściwości nawet przez okres 20 lat.

Odporność na temperaturę i czynniki chemiczne

Warto pamiętać o tym, że posadzka w przedsiębiorstwie zajmującym się produkcją żywności musi być odporna na skrajne temperatury. W zależności od grubości, posadzki produkowane na bazie żywic poliuretanowych nie zmieniają swojej struktury nawet w temperaturze 130°C. Posadzka w zakładzie przemysłowym musi odznaczać się również odpornością na czynniki chemiczne tj. kwas octowy, mlekowy, wodorotlenek sodu. Są to substancje powszechnie wykorzystywane do sprzątania powierzchni, które mają kontakt z żywnością.

Właściwości antypoślizgowe

Posadzka w zakładzie przemysłowym musi gwarantować bezpieczeństwo pracy. Jeśli jest to środowisko mokre, tak jak ma to miejsce w przypadku przemysłu spożywczego, należy szczególną uwagę zwrócić na właściwości antypoślizgowe posadzki. Duże znaczenie ma tutaj jej struktura oraz sposób montażu. Posadzki żywiczne o szorstkiej nawierzchni będą bardziej odporne na ślizganie, ale należy liczyć się z tym, że utrzymanie ich w czystości będzie wymagało większego nakładu pracy. Ważny jest także prawidłowy sposób montażu posadzki. Zachowanie odpowiednich kątów nachylenia umożliwi prawidłowe odwadnianie powierzchni płaskich.

Posadzka żywiczna to sprawdzone rozwiązanie w branży przemysłu spożywczego. Zapewnia bezpieczne i higieniczne warunki pracy, a także odznacza się estetycznym wyglądem.