Posadzki żywiczne – na jakich powierzchniach można je układać?
Posadzki żywiczne zyskują coraz większą popularność. Sięgają po nie zarówno inwestorzy przemysłowi, jak i właściciele domów jednorodzinnych. Jakie wyróżniamy rodzaje posadzek żywicznych oraz na jakich podłożach mogą być one układane?
Rodzaje posadzek żywicznych
Tak więc na rynku spotkać można się z posadzkami epoksydowymi, które charakteryzują się dużą sztywnością oraz odpornością mechaniczną i chemiczną. Stosuje się je głównie w różnego rodzaju halach magazynowych i produkcyjnych, w których posadzka jest narażona na duże obciążenia i ryzyko uszkodzenia.
Innym, powszechnie stosowanym typem posadzek żywicznych są posadzki poliuretanowe. Ich cechami charakterystycznymi są stosunkowo duża elastyczność, ale jednocześnie mniejsza odporność mechaniczna. Posadzki poliuretanowe są polecane, jako posadzki współpracujące z betonowym podłożem i dedykowane do wykorzystania w halach o mniejszym natężeniu ruchu.
Posadzki żywiczne – podłoże
Najczęściej wykorzystywanym podłożem pod posadzki żywiczne są podłoża wykonane z betonu. Co warte jednak zaznaczenia, muszą spełniać one ściśle określone wymagania. Niedopełnienie tego warunku może skutkować obniżeniem wytrzymałości gotowej powłoki epoksydowej, poliuretanowej, czy też akrylowej.
Tak więc podłoże betonowe musi być wykonane z betonu klasy minimum B25 (C20/25 – wytrzymałość rzędu 20 MPa przy ściskaniu walcem o średnicy 15 centymetrów określona po 28 dniach i wytrzymałość rzędu 25 MPa przy ściskaniu sześcianem o wymiarach 15x15x15 centymetrów określona po 28 dniach). Co więcej, musi się ono charakteryzować odpornością na rozciąganie rzędu przynajmniej 1,5 MPa, minimalną temperaturą wynoszącą 8°C, minimalną wilgotnością wynoszącą 4%, czy też odpowiednio wykonanymi dylatacjami pozwalającymi na pracowanie i przenoszone obciążeń.
Podłoże posadzek żywicznych – co jest istotne?
Bardzo istotne jest również właściwe odtłuszczenie, odkurzenie oraz wyrównanie powierzchni przed położeniem właściwej warstwy żywicznej. To ostatnie jest szczególnie ważne w przypadku, kiedy wykorzystuje się stare podłoża – najczęściej poddaje się je procesom groszkowania (uszorstniania), śrutowania, frezowania czy też skuwania.
Posadzki żywiczne powinny być ściśle dobrane do przeznaczenia. Inny rodzaj materiału jest bowiem wskazany w przypadku hal magazynowych o dużym natężeniu ruchu, a inny w przydomowych pomieszczeniach gospodarczych.
Szczególnym rodzajem posadzek żywicznych są posadzki akrylowe. Charakteryzują się one dużą wytrzymałością, odpornością na niekorzystne warunki atmosferyczne i ścieranie typu udarowego. Najczęściej stosuje się je poza budynkami, jako nawierzchnie różnego rodzaju mostów, ramp załadunkowych i rozładunkowych, czy też wiaduktów.
Produkcja żywności a wybór posadzki – co warto wiedzieć?
Branża produkcji żywności jest obwarowana szeregiem rygorystycznych standardów dotyczących jakości artykułów spożywczych, warunków higienicznych i bezpieczeństwa pracy. Dlatego też posadzka w tego typu zakładach przemysłowych musi odznaczać się ściśle określonymi parametrami.
Posadzki żywiczne powinny być ściśle dobrane do przeznaczenia. Inny rodzaj materiału jest bowiem wskazany w przypadku hal magazynowych o dużym natężeniu ruchu, a inny w przydomowych pomieszczeniach gospodarczych.
Wybór posadzki przemysłowej
Strefa produkcji żywności wymaga zachowania odpowiedniej higieny przez długi czas. W związku z tym posadzka musi być bardzo trwała i nieprzepuszczalna, tak aby wszelkie zanieczyszczenia, które pozostają na jej powierzchni, szybko wysychały.
To zapobiega powstawaniu drobnoustrojów i namnażaniu się bakterii. Dodatkowo powierzchnia podłogi w zakładach przemysłu spożywczego musi odznaczać się odpornością chemiczną, na ślizganie oraz na parę. Takimi właściwościami charakteryzują się posadzki żywiczne, które są najczęściej wybierane do gastronomii, ubojni i zakładów produkujących inne artykuły spożywcze. Posadzki tego typu cieszą się dużą popularnością także ze względu na łatwość i szybkość montażu.
Trwałość posadzki
Wybierając posadzkę do zakładu przemysłu spożywczego, należy przede wszystkim zwrócić uwagę na jej odporność na różnego rodzaju kwasy organiczne, powstające podczas produkcji żywności.
Mleko, soki owocowe oraz oleje roślinne mogą być bardzo agresywne i z czasem prowadzić do uszkodzeń powierzchni podłogi. Dlatego też najlepiej wybrać posadzkę żywiczną, która zachowuje swoje właściwości nawet przez okres 20 lat. Warto pamiętać o tym, że posadzka w przedsiębiorstwie zajmującym się produkcją żywności musi być odporna na skrajne temperatury.
Odporność na temperaturę i czynniki chemiczne
W zależności od grubości, posadzki produkowane na bazie żywic poliuretanowych nie zmieniają swojej struktury nawet w temperaturze 130°C. Posadzka w zakładzie przemysłowym musi odznaczać się również odpornością na czynniki chemiczne tj. kwas octowy, mlekowy, wodorotlenek sodu.
Są to substancje powszechnie wykorzystywane do sprzątania powierzchni, które mają kontakt z żywnością. Posadzka żywiczna to sprawdzone rozwiązanie w branży przemysłu spożywczego. Zapewnia bezpieczne i higieniczne warunki pracy, a także odznacza się estetycznym wyglądem
Właściwości antypoślizgowe
Posadzka w zakładzie przemysłowym musi gwarantować bezpieczeństwo pracy. Jeśli jest to środowisko mokre, tak jak ma to miejsce w przypadku przemysłu spożywczego, należy szczególną uwagę zwrócić na właściwości antypoślizgowe posadzki. Duże znaczenie ma tutaj jej struktura oraz sposób montażu.
Posadzki żywiczne o szorstkiej nawierzchni będą bardziej odporne na ślizganie, ale należy liczyć się z tym, że utrzymanie ich w czystości będzie wymagało większego nakładu pracy. Ważny jest także prawidłowy sposób montażu posadzki. Zachowanie odpowiednich kątów nachylenia umożliwia prawidłowe odwadnianie powierzchni płaskich.